دوازدهیم نشست سلسله گفتگوهای " باید در مورد آب گفتگو کنیم با عنوان نشست تخصصی قنات برای فردا با محوریت مرکز پژوهشی بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری در روستای تاریخی سریزد شهرستان مهریز با حضور صاحبنظران برجسته کشوری ، نمایندگان وزارتخانه ها و فعالان و ذینفعان قنات برگزار شد.

در ابتدای این نشست سید محمد رستگاری ، فرماندار شهرستان مهریز ضمن تبریک نیمه شعبان به مدعوین کشوری ، استانی و شهرستان این نشست خوش آمد گفت .

سید محمدرستگاری گفت : فرهنگ و تاریخ شهرستان مهریز با قنات گره خورده و مردم سخت کوش این خطه همواره در ساخت این سازه های ماندگار پیش قدم و دارای خلاقیت بوده اند .
معاون پژوهش مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری در این نشست  با بیان این مطلب که بحران کنونی آب در کشور نتیجه عدم مدیریت صحیح قنات بوده، گفت: در ۴۰ سال گذشته بیش از ۲۵ هزار کیلومتر قنات در کشور مرمت شده است.

وی با اشاره به اهمیت بازنگری در نظام سیاسی آب و نحوه مصرف آن در کشور اظهار داشت: در ۴۰ سال گذشته بیش از ۲۵ هزار کیلومتر قنات در کشور مرمت شده است.

معاون پژوهش مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری گفت: برگزاری این چنین همایش‌ها باب تبادل نظر و هم‌فکری در مورد مسائل مهمی در ارتباط با قنات و آب که تاکنون فراموش شده بودند را باز می‌کند و این بسیار ارزشمند است.

فاضلی با اشاره به بحران آب به عنوان مهمترین دلیل برگزاری همایش‌ها و نشست‌های تخصصی در سطح کشور افزود: یکی از مهمترین مسائل و دغدغه‌های کلان امروز کشور بحث بی‌آبی و کم‌آبی است.

وی تصریح کرد: کسب ایده‌های مختلف در مورد قنات و احیای دوباره آنها، بیان راهکاری تلاش برای پایداری قنات‌ها در کشور، توجه به ابعاد اقتصادی، فرهنگی قنات و توجه به مباحث حمایتی از مقنیان در چهار چوب بیمه مقنیان از جمله مباحث مهم و حائز اهمیتی بود که در نشست ملی قنات برای فردا مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.

معاون پژوهش مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری با بیان اینکه درک صحیح بحران آب و مطالبه‌گری مردم در این راستا بحثی بسیار مهم و ضروری است، اظهار داشت: وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و در مورد بحث بیمه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی می‌توانند با همکاری دیگر دستگاه‌های اجرایی و پژوهشی نسبت به برطرف کردن و یا مدیریت صحیح  بحران آب اقدام کنند.

وی با اشاره به اهمیت مدیریت صحیح و به موقع قنات در کشور گفت: در ۴۰ سال گذشته بیش از ۱ هزار و ۲۵۰ میلیون تومان برای مدیریت قنات در کشور هزینه شده است.

وی عنوان کرد: رسانه‌ها باید با پرداختن به بحث کم‌آبی و اهمیت قنات، با طرح مسئله مرتبط موارد ارزشمند و حیاتی در مدیریت صحیح این بحران، مسئولین پژوهشی و سیاست‌گذاری را در جهت اجرایی شدن طرح‌ها یاری کنند.

فاضلی با اشاره به اینکه مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد مشورتی رئیس جمهور است بیان کرد: این مرکز در راستای این‌چنین نشست‌ها اهم برنامه‌های مرتبط با قنات و مدیریت آن را به مرکز بررسی‌های استراتزیک انتقال و مورد ارزیابی و بررسی‌های تخصصی قرار می‌دهد.

مدیر بخش علوم دفتر منطقه‌ای یونسکو در ایران هم در این نشست ،  با اشاره به اینکه قنات‌های ایرانی به عنوان نبوغ مهندسی در جهان معرفی می‌شوند، گفت: یزد می‌تواند نمونه مدیریت صحیح قنات در کشور باشد.

نیلوفر صادقی در  این نشست ملی  بیان اینکه پایداری و ساختار قنات می‌تواند الگوی بسیار مفید و برجسته برای تأمین آب در عصر امروز باشد، اظهار داشت: قنات در کشور و جهان از ۲ نظر فرهنگی و ساختاری بسیار مهم و حائز اهمیت است.

مدیر بخش علوم دفتر منطقه‌ای یونسکو در ایران گفت: مسئولان و دست‌اندرکاران باید با تعریف پروژه‌های مختلف دانشگاهی قنات و ساختار شگفت‌انگیز آن را بیش از پیش به نسل جدید معرفی کنند.

صادقی با اشاره به اهمیت ایجاد جذابیت برای قنات در بین نسل جدید به ویژه جوانان افزود: تعریف پروژه‌های پایان‌نامه و پایلوت از جمله راهکارهای ایجاد جذابیت و تأثیر‌گذاری در آگاه‌سازی جایگاه قنات در دنیا است.

وی با اشاره به عدم نیاز به هیچ گونه انرژی تکمیلی نظیر پمپ و برق در بهره‌برداری از قنات تصریح کرد: قنات‌های ایران در جهان امروز به عنوان نبوغ مهندسی دنیا شناخته و معرفی می‌شوند.

مدیر بخش علوم دفتر منطقه‌ای یونسکو در ایران بیان کرد: متأسفانه قنات‌های شهرهای ایران به دلیل عدم مدیریت اصولی و منسجم به محل تجمع آلودگی تبدیل شده‌اند.

وی با اشاره به نشست برخی از ساختمان‌ها به دلیل قنات ادامه داد: مدیریت شهری امروز بدون توجه به بحث قنات و اهمیت آن در پایداری منابع زیست محیطی با ساخت و سازهای غیراصولی روی قنات‌ها زمینه‌ مشکلات فراوانی را فراهم کرده است.

وی عنوان کرد:  به دلیل وجود مرکز بین‌المللی قنات در استان یزد، این استان می‌تواند نقش کلیدی و محوری در ترویج و توسعه مدیریت صحیح و توسعه پایداری قنات‌ها در کشور را ایفا کند.

برگزاری نمایشگاهی از فرهنگ ، تارخ و تمدن قنات در استان یزد و همچنین بازدید مسئولین و صاحبنظران از قنوات شهرستان از برنامه های جانبی این نشست ملی در شهرستان مهریز بود .