مراسم عزاداري در حسينيّه های مهریز
در اين مجال كوتاه سعي شده است تا به طور مختصر با عزاداري در سه قسمت از مهريز آشنا شويم.سعي ما بر اين است تا در شماره هاي بعدي نيز به فرهنگ عاشورا در مهريز بپردازيم.از عموم همشهريان درخواست مي گردد تا با ارسال مطالب خويش ما را در اين زمينه ياري فرمايند.
حسينيّه ي اعظم :
در محلّه ي مزويرآباد از روز اوّل تا نهم محرّم هر روز عصر مراسمي در يكي از حسينيّه هاي اين قسمت از شهرستان برگزار مي گردد.در اين مراسم معنوي هيئت هاي عزاداري كه در پيشاپيش آنها علم،شدّه،شتر و گروه شيپور نوازان حركت مي كنند به عزاداري و جوش زدن مي پردازند.اين مراسم در روز تاسوعا در حسينيّه ي اعظم برگزار مي گردد.
هر روز بعد از نماز مغرب و عشاء نيز مراسم عزاداري خاصّي كه در حسينيّه ي كَلَك برپاست شور و حال خاصّي به عزاداران مي بخشد.سپس هيئت هاي عزاداري با نظم و ترتيب خاصّي در حسينيّه ي اعظم مراسم خود را برگزار مي كنند و در سوگ و ماتم سرور آزادگان بر سر و سينه ي خويش مي زنند.
مراسم روز عاشورا در اين منطقه قبل از ظهر آغاز مي گردد و پس از اقامه ي نماز جماعت ظهر عاشورا اين مراسم ادامه مي يابد.
 
حسينيّه ي باغ بهار:
از زمان هاي گذشته تا امروز حسينيّه ي باغ بهار يكي از مراكز مراسم تعزيه و شبيه گرداني در شهرستان مهريز و اطراف آن بوده است و با گذشت زمان و افزايش جمعيّت گسترش يافته است.در باور مردم مسجد جامع و حسينيّه را هاله اي از تقدّس گرفته است و كراماتي از آن بر سر زبان هاست.با فرا رسيدن محرّم هر سال مراسم تعزيه آغاز مي شود.در شب اوّل محرّم طبق سنّت ديرينه مراسم روضه خواني با هزينه ي بانيان مراسم تعزيه ي مسجد باغ بهار در محلّه ي بغدادآباد سفلي برگزار مي شود و در غروب روز دوّم محرّم اهالي محلّه ي عليا سنّت حسنه اي را كه از گذشتگان شريف و بزرگوار خود آموخته اند،انجام مي دهند و با نوحه و عزاداري در حالي كه عَلَم ها و بيرق ها را پيشاپيش خود حركت مي دهند به محلّه ي پايين مي روند و از آنان دعوت مي شود كه در مراسم تعزيه ي حسينيّه ي باغ بهار شركت نمايند و اهالي آن محل با قرباني كردن گاو و گوسفند نذري جلوي علم ها و دسته ي سينه زني باغ بهار به دعوت آن ها پاسخ مثبت مي دهند و در عصر روز سوّم علم ها را با جامه و پارچه و دستمال هاي رنگارنگي كه مردم نذر كرده اند مي پوشانند و با نوحه خواني و عزاداري به راه مي افتند و مراسم علم برداري در حسينيّه ي باغ بهار هر روز تا عاشورا با شكوه و نظم خاص برگزار مي شود.
 
حسينيّه ي دوازده امام:
مراسم عزاداري ماه محرّم در محلّه ي استهريج،مهرپادين،مولودآباد،منگاباد و حسينيّه ي ارشاد نيز با نظم و ترتيب خاصّي برگزار مي گردد.اين مراسم از شب اوّل ماه محرّم آغاز مي گردد و تا شام غريبان ادامه دارد.
در ابتداي شب هيئت زنجيرزني و سينه زني به محلّات و حسينيّه هاي ديگر مي روند و هم چنين از هيئت هاي ديگري كه جهت عزاداري به اين محلّه مي آيند استقبال مي شود.
در محلّه ي استهريج شامگاه روز ششم ماه محرّم هيئت هاي عزاداري به درِ منازل افرادي كه علم بسته اند مي روند و ضمن عزاداري علم هاي آنان را گرفته و به حسينيّه مي آورند.مراسم علم برداري در انتهاي شب برگزار مي گردد.
در شب تاسوعاي حسيني هيئت هاي عزاداري استهريج، حسينيّه ي ارشاد و مولودآباد و ... به مزرعه ي حاج عبدا... كه در 15 كيلومتري مهريز واقع است مي روند.در اين مراسم كه حدود 28 سال است اجرا مي شود اهالي روستا از عزاداران حسيني به نحو با شكوهي پذيرايي مي كنند.
در عصر روز تاسوعا پس از آمدن هيئت هاي زنجيرزني منگاباد به محلّه ي استهريج هيئت ها به اتّفاق ماشين هايي كه هر كدام بازگو كننده ي گوشه اي از حوادث حماسه ي حسيني مي باشند به طرف مهرپادين حركت كرده و به همراه هيئت هاي عزاداري و شبيه گرداني و تعزيه خواني اين قسمت از شهرستان به طرف حسينيّه ي دوازده امام حركت مي كنند.
مراسم تعزيه و شبيه گرداني و عزاداري اين منطقه در حسينيّه ي دوازده امام برگزار مي گردد.
 
 
عزاداران حسيني در تمام نقاط شهرستان با آداب و رسوم خويش همگي در عزاداري امام حسين (ع) شركت مي نمايند.در بسياري از محلّات هر روز زيارت عاشوراي حسيني اقامه مي گردد و روحانيّون و مدّاحان اهل بيت عصمت و طهارت با بيان زواياي گوناگون اين حادثه ي عظيم مردم را با اهداف و فلسفه ي عاشورا آشنا مي سازند.
در روز عاشورا مردم مهريز با بستن ماشين سعي در روايات گوشه هاي مختلف حادثه ي عاشورا هستند.بازار شام،تخت يزيد،طفلان مسلم،آب فرات،گهواره ي علي اصغر،تيراندازي حرمله،نوحه سرايي شير بر سر شهيدان كربلا،اسيري كودكان و ... از جمله اين مراسم مي باشد.
در روز عاشورا گويي غم جانكاه تمام سطح شهر را در بر گرفته است.آنچه شكوه و ابهّت خاصّي را به اين مراسم مي بخشد برگزاري نماز جماعت در روز عاشورا مي باشد كه به ياد نماز خونين امام (ع) در ظهر عاشورا برپا مي گردد.مراسم روز عاشورا با حركت نخل كه نماد تشييع پيكر مطهّر امام (ع) مي باشد به پايان مي رسد.
اوج غم و اندوه در مراسم شام غريبان است.آنجا كه مرد و زن،پير و جوان،كوچك و بزرگ در تاريكي شب بر سر و سينه زده و در مظلوميت شهداي كربلا زار مي گريند.
آنجايي كه در نور شمعي لرزان اين فرياد خروشان به گوش مي رسد:
كودكان تنها          همه در صحرا
مگر امشب،شام غريبان است