هفدهمين همايش علمي يزد شناسي با موضوع نگاهي به تاريخ و فرهنگ مهريز با حضور جمعي از فرهيختگان، مسئولان استان و شهرستان

درابتداي اين همايش  محمدرضا  ملك ثابت مدير سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان و دبير همايش هاي علمي يزد شناسي  از فرماندار و مسئولين شهرستان مهريز براي قبولي ميزباني اين همايش علمي كه براي اولين بار در خارج از مركز استان برگزار مي شود تشكر كرد و به تبيين موضوع همايش پرداخت.

وي پس از تشريح بركات برگزاري همايش هاي يزد شناسي در شهرستانهاي استان اظهار اميدواري كرد كه اين همايش آغازي باشد براي برپايي سلسله نشست هاي مهريز شناسي توسط فرهيختگان و علاقمندان به مهريز.

عضو هيئت علمي دانشگاه ملك ثابت در ادامه در خصوص ويژگيهاي منحصر به فرد مهريز سخن گفت و افزود:

ايجاد وفاق و همدلي بيشتر در ميان همشهريان، تقويت روحيه خود باوري در جوانان، جلوگيري از گسست نسل ها و مقابله با حنگ نرم دشمنان و بدخواهان را از جمله بركات برگزاري اين همايش در شهرستانهاست.

وي گفت:

قدمت هفت هزار ساله از سنگ نگاره هاي كوه ارنان و جاذبه هاي كويري، هواي معتدل، چشمه هاي پرآب و مناطق زيبايي چون غربالبيز و.... منطقه مهريز را از نظر فرهنگي و تمدني در رتيه ممتاز قرار داده است.

وي ادامه داد:

مهريز چون قلب تپنده آب را كه براي كوير نشينان مايه زندگاني است به شهرهاي ديگر پمپاژ مي كند.

ملك ثابت با بيان اينكه حضور بزرگان، عالمان، شاعران، دبيران و اطباء شهرستان مهريز و بالاخص تقديم 313شهيد گلگون كفن در طول جنگ تحميلي از ديگر ويژگيهاي شاخص اين شهرستان است افزود:

وجود بناهاي تاريخي مربوط به دوران مختلف و همچنين وجود كتابخانه ها و مدارس متعدد نشانه اي از قدمت تاريخي و فرهنگي مهريز است.

وي براي جمع آوري و ساماندهي اسناد و كتابهاي قديمي موجود در خانه ها و در نزد مردم اعلام آمادگي كرد و گفت:

اميدواريم با ياري مردم و مسئولين فهيم شهرستان مهريز بتوانيم نمونه اي از گنجينه اسناد ملي را براي اين شهرستان ايجاد كنيم  و در راستاي رسيدن به اين هدف از كليه حضار محترم درخواست داريم تا اسناد قديمي و كتابهاي خطي موجود در منازلشان را به اين سازمان تحويل دهند.

وي در ادامه از پيشكسوتان و آكاهان شهرستان مهريز براي ثبت و ضبط خاطرات ارزشمندشان در بخش آرشيو شفاهي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان دعوت كرد.

ملك ثابت همچنين از برپايي نمايشگاه هاي موضوعي اسناد تاريخي با همكاري اداره ارشاد اسلامي شهرستان مهريز خبر دارد.

مسئول انجمن كتابداري و اطلاع رساني استان از يك رويداد جديد فرهنگي در استان خبر داد و گفت:

از مهرماه سال جاري در نظر داريم مراسم هاي رونمايي و نقد كتاب را با هدف ایجاد جریان کتاب‌خوانی و پرداختن به نقد کتاب، معرفی بهتر کتاب‌ها و آشنایی با زوایای پنهان آن­ها، بیان نقاط قوت و كاستي های کتاب و ارائه پيشنهاداتي جهت غناي آن برگزار كنيم .

ملك ثابت افزود:

جلد اول كتاب فرهنگنامه يزد كه به تازگي منتشر شده است با حضور مولف، ناشر و ساير عوامل توليد در نيمه مهرماه رونمايي و نقد خواهد شد.

وي ادامه داد:

برگزاري همايش هاي يزد شناسي در سطح كشور و از طرف رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران مورد تقدير قرار گرفته شده و به كليه مديريتهاي استاني نيز برگزاري اين همايش ها به عنوان مهمترين اولويت كاري ابلاغ شده است.

سيد محمد رستگاري فرماندار شهرستان مهريز به عنوان اولين ميزبان برگزاري اين همايش ها در سطح شهرستان هاي يزد از ديگر سخنرانا ن اين همايش بود كه ضمن عرض خير مقدم به كليه مدعوين و تشكر ويژه از مدير و كاركنان سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان براي برگزاري اين همايش در شهرستان مهريز،  برگزاري اين همايش را مهمترين رويداد فرهنگي اين شهرستان در جهت ايجاد روحيه همدلي و وفاق دانست و افزود:

برگزاری این همایش گامی مهم برای معرفی هرچه بهتر توانایی ها و ظرفیت های این شهرستان است.

وي ادامه داد:

مهريز سرزميني است با پيشينه چند هزارساله كه روزگاري مهد تمدن ايران زمين بوده است. كاوشهاي باستان شناسي در منطقه غربال بيز سابقه بلند مدت و جايگاه با اهميت اين مكان را در زمان اشكانيان  نشان مي­دهد. نگاره­هاي نقش بسته بر ديواره­هاي كنگره­دار قلعه­هاي مهرپادين، خورميز، ارنان، سريزد و هرفته، اعتبار چند هزار ساله اين شهرستان را نمايان مي­سازد. هنوز نمونه­اي از قديمي­ترين اسناد تاريخي بر بوم­هاي سنگي كوه ارنان مي­درخشد.

اينجا جان و دل مردم با عشق به خدا و رسول و اهل بيت و ائمه اطهار عليهم السلام منور گشته است.  فضاي روحاني حاكم بر قلوب اين  مردم در ايام محرم و عاشورا و شكوه و عظمت مراسم عزاداري براي اهل بيت، عشق و علاقه ريشه دار مهريزي ها را به دين و مذهب خود نشان مي دهد.

باغ شهر سرسبز استان يزد، دارالولايه مهريز، با وسعت 6717 كيلومتر مربع و با جمعيتي بالغ بر 45 هزار نفردر مساحت تقريبي 307 كيلومتري جنوب شهر يزد قرار دارد  مهريز داراي يك بخش مركزي و 5 دهستان بنام هاي ارنان، تنگ چنار، خورميز، بهادران و ميانكوه مي باشد.

مردم بزرگوار شهرستان مهريز در دوران انقلاب و  دفاع مقدس، مردانگي و شجاعت و سرافرازي را جلوه گر ساخته و تقويم 313 شهيد گلگون كفن  مهريزي نشانه دلبستگي و علاقه مردم اين ديار به امام و انقلاب بوده و مزار اين غيور مردان در شهر و روستاهاي شهرستان بعنوان نمادهاي ايثار و مقاومت نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي كند.

هر چند مهريز سرزميني است در دل كوير و بيابان، اما حيات در اينجا به شكل ديگري جاري مي باشد. و عليرغم تنگ چشمي طبيعت كه باران و آب را از آن  دريغ داشته، اما همجواري با مناطق كوهستاني و ارتفاعات شيركوه و آدروشك، مهريز را به لحاظ آب و هوايي از ساير نقاط استان مجزا ساخته است.مهريز به دليل زيباييها، تفرجگاهها، مناطق حفاظت شده محيط زيست و چشم اندازهاي طبيعي فراوان و نيز وجود بيش از هفتصد اثر تاريخي، همواره مورد توجه جهانگردان و ايرانگردان بوده و توسعه زير ساخت هاي گردشگري، آينده بهتري را در اين بخش براي شهرستان رقم خواهد زد.

چشمه غربال بيز، تفرجگاه كوهريگ، باغ جهاني پهلوان پور، درختان كهنسال سرو منگاباد و چنار دهستان تنگ چنار، قلعه زين الدين و مناطق حفاظت شده دشت كالمند بهادران و روستاهاي ييلاقي دهستان  ميانكوه تنها نمونه ­ايي از زيبائيهاي پرشمار ديار مهرپرور مهريز مي باشند.

در بخش سرمايه گذاري صنعتي و معدني، مهريز با عنايت به قابليت هاي ويژه جهت جذب سرمايه گذاران، همجواري با جاده ترانزيت تهران- بندر عباس، قرب مسافت به مركز استان، برخورداري از زير ساخت هاي توسعه و زمين هاي مسطح و وجود شهرك هاي صنعتي و معادن عظيم سرب و روي مهدي آباد مي تواند به عنوان يكي از قطب هاي برتر صنعتي با الويت استقرار صنايع پاك و فاقد آلايندگي در سطح استان معرفي شود.

در بخش كشاورزي اعم از باغداري و محصولات گلخانه اي و نيز توليدات دامي، مهريز همواره از شهرستان هاي پيشرو در اين زمينه بوده و عليرغم محدوديت ها، در خصوص صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي و دامي و كشاورزي نوين قابليت رشد و توسعه دارد. در ساير بخش ها بويژه آموزش عالي  اين شهرستان با وجود فضاها و زيرساخت هاي مناسب، باور هاي عميق ديني،  مذهبي و فرهنگي و شرايط زيست محيطي مناسب،  مستعد براي گسترش فضاهاي دانشگاهي مورد نياز در سطوح مختلف مي باشد.

برگزاري هفدهمين همايش  علمي يزد شناسي توسط مديريت اسناد و كتابخانه ملي استان يزد، با گردهمايي محققين و پژوهشگران ، هنرمندان و اهل فكر و انديشه با موضوع  نگاهي به تاريخ و فرهنگ مهريز، در باغ شهر استان، فرصت مناسبي است براي مشاركت گسترده تر اهالي فكر و انديشه ديار كهن مهريز در رشد و توسعه همه جانبه شهرستان و بدين وسيله از مديريت محترم اسناد و كتابخانه ملي  يزد و  مديران محترم ادارات  شهرستان و  بزرگان و فرهيختگان و ساير عزيزاني كه در برگزاري اين نشست همكاري و ايفاي نقش نمودند صميمانه قدرداني مي نمايم.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمين دكتر دخيل عباس زارع زاده نماينده مردم مهريز در مجلس شوراي اسلامي در سخناني كوتاه بر اهميت برگزاري همايش هاي يزد شناسي تاكيد كرد و خواستار تداوم برگزاري اين همايش ها در سطح استان و بويژه شهرستان مهريز شد.

زارع زاده گفت:

بحث پيشينه شناسي ريشه عميق اسلامي دارد و برگزاري اين همايش براي اولين بار در سطح استان يزد و براي مردم اين ديار كه در سطح جهان كم نظيرند به عنوان افتخار جمهوري اسلامي مي باشد.

وي ادامه داد:

اگر گذشته را نداشته باشيم حال هم وجود ندارد و نميتوانيم براي آينده برنامه ريزي دقيق كنيم.

دكتر غلامرضا محمدي مشاور فرهنگي و ارتباطات استاندار و فرماندار سابق شهرستان مهريز از ديگر سخنرانان اين همايش بود كه ضمن تشكر از سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان و فرمانداري مهريز براي برگزاري همايش هاي يزد شناسي گفت:

از ارزشمندترين داشته هاي هر استان اسناد ملي آن استان است كه بايد در حفاظت و نگهداري از آن كوشا باشيم.

وي ادامه داد:

پيشنهاد مي شود ضمن تشكيل موزه و مركز اسناد در شهرستان مهريز انجمن حفاظت از ميراث مكتوب در اين شهرستان ايجاد شود.

دكتر محمدي در سخناني مبسوط ضمن بيان خاطراتي از مديريت فرمانداري مهريز در زمان جنگ تحميلي به قرائت اشعار مختلف به مناسبت روز شعر و ادب پرداخت.

در ادامه دكتر محمد رضا ابويي مهريزي از اساتيد مبرز در رشته تاريخ به موضوع جايگاه مهريز در تاريخ يزد  پرداخت و گفت:

شهرستان مهريز در كاوش هاي باستان شناسي به دليل وجود مناطق بكر و طبيعي از جمله چشمه غربالبيز و مزوار  به عنوان بهشت استان نامگذاري شده است كه ايجاد اين تمدن در دوره اشكاني و قبل از آن بوده است.

وي گفت:

شهرستان مهريز در استان يزد جزء اولين مناطق جذب سادات علوي بوده است.

وي ادامه داد:

در وقف نامه هاي سيد ركن الدين يزدي و خواجه رشيد الدين فضل الله همداني از مهريز يا مهريجرد مطالب بسيار خوبي بيان شده است.

دكتر ابويي با استناد به متون تاريخي معتبر در هر دوره، سير كاملي از تطورات تاريخي مهريز از دوران پيش از اسلام تا عصر صفويه را بيان كرد.

علي اكبر قلمسياه از ديگر سخنرانان اين همايش علمي بود كه در ادامه گفت:

وجود طبيعت بسيار زيبا، نشات گرفتن آب از اين شهرستان، وجود آثار و ابنيه تاريخي چون باغ جهاني پهلوانپور و چشمه غربالبيز از ويژگيهاي شاخص اين شهرستان است.

وي از مهمترين وظايف مسئولين شهرستان و استان را تلاش بيشتر در جهت معرفي و حفاظت از آثار پيشنيان بيان كرد و افزود:

در سفر سفير چين به يزد ايشان در وصف قنات هاي اين استان گفتند:

يزد از اين جهت قابل تحسين است كه ما ديوار چين را براي جنگ آفريديم و مردمان يزد قنات هاي را براي صلح و آباداني، ما بر روي زمين آفريديم و آسان و در يزد قنات ها در عمق زمين و از دل شوره زارها و با زحمت بسيار حفر شده است.

وي ادامه داد:

نسل امروز ما بايد ادامه دهنده راه پيشنيان باشد و امروز نيز ميتوانيم از تمام مواهب موجود در اين سرزمين از جمله انرژي هاي پاك خورشيدي نهايت بهره را ببريم.

استاد قلم سياه گفت:

مهم اين است كه روحيه مردمان يزدي را كه در طول تاريخ در برابر سختي ها مي ايستادند و با تكيه بر قدرت ابتكار، خلاقيت و كوشش طاقت فرسا، همه مشكلات را حل ميكردند بايد به نسل جديد منتقل شود.

زماني يزدي ها براي فائق آمدن بر بي آبي، قنات هاي طولاني حفر مي كردند و امروز هم بايد جوانان يزدي براي حل مشكل كم آبي و يا آلودگي هواي يزد فكري بكنند و از قوه خلاقيت و سخت كوشي خود بهره ببرند.

انتشار نشريه درج ويژه همايش هفدهم، شعرخواني و خاطره گويي شاعر پيشكسوت شهرستان مهريز، اجراي برنامه موسيقي محلي مهريز ،  برگزاري نمايشگاه  اسناد موضوعي شهرستان مهريز و برگزاري نمايشگاه هاي  توانمنديها و قابليت هاي شهرستان مهريز، صنايع دستي و نمايش پهباد ساخته شده توسط دانشجويان مهريزي از ديگر برنامه هاي جنبي اين همايش بود كه مورد استقبال عموم قرار گرفت.

اين همايش كه از ساعت 20 روز پنجشنبه 26شهريور ماه آغاز شده بود تا ساعت 23ادامه يافت.

علاقمندان ميتوانند براي اطلاع از جزئيات بيشتر اين همايش و محتواي سخنراني ها به سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان مراجعه و نسبت به تحويل لوح فشرده اين همايش اقدام نمايند.

از جمله امام جمعه محترم شهرستان، نماينده محترم مردم مهريز در مجلس شوراي اسلامي، مدير كل سياسي و انتخابات استاندار، مشاور فرهنگي و ارتباطات استاندار و  بيش از 100نفر از فرهيختگان استان،  پيشكسوتان،  علاقمندان  به پژوهش هاي تاريخي وكارشناسان حوزه مهريز شناسي در هتل كاروانسراي شاه عباسي مهريز برگزار شد به موضوع تاريخ و فرهنگ مهريز پرداخته شد.

درابتداي اين همايش  محمدرضا  ملك ثابت مدير سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان و دبير همايش هاي علمي يزد شناسي  از فرماندار و مسئولين شهرستان مهريز براي قبولي ميزباني اين همايش علمي كه براي اولين بار در خارج از مركز استان برگزار مي شود تشكر كرد و به تبيين موضوع همايش پرداخت.

وي پس از تشريح بركات برگزاري همايش هاي يزد شناسي در شهرستانهاي استان اظهار اميدواري كرد كه اين همايش آغازي باشد براي برپايي سلسله نشست هاي مهريز شناسي توسط فرهيختگان و علاقمندان به مهريز.

عضو هيئت علمي دانشگاه ملك ثابت در ادامه در خصوص ويژگيهاي منحصر به فرد مهريز سخن گفت و افزود:

ايجاد وفاق و همدلي بيشتر در ميان همشهريان، تقويت روحيه خود باوري در جوانان، جلوگيري از گسست نسل ها و مقابله با حنگ نرم دشمنان و بدخواهان را از جمله بركات برگزاري اين همايش در شهرستانهاست.

وي گفت:

قدمت هفت هزار ساله از سنگ نگاره هاي كوه ارنان و جاذبه هاي كويري، هواي معتدل، چشمه هاي پرآب و مناطق زيبايي چون غربالبيز و.... منطقه مهريز را از نظر فرهنگي و تمدني در رتيه ممتاز قرار داده است.

وي ادامه داد:

مهريز چون قلب تپنده آب را كه براي كوير نشينان مايه زندگاني است به شهرهاي ديگر پمپاژ مي كند.

ملك ثابت با بيان اينكه حضور بزرگان، عالمان، شاعران، دبيران و اطباء شهرستان مهريز و بالاخص تقديم 313شهيد گلگون كفن در طول جنگ تحميلي از ديگر ويژگيهاي شاخص اين شهرستان است افزود:

وجود بناهاي تاريخي مربوط به دوران مختلف و همچنين وجود كتابخانه ها و مدارس متعدد نشانه اي از قدمت تاريخي و فرهنگي مهريز است.

وي براي جمع آوري و ساماندهي اسناد و كتابهاي قديمي موجود در خانه ها و در نزد مردم اعلام آمادگي كرد و گفت:

اميدواريم با ياري مردم و مسئولين فهيم شهرستان مهريز بتوانيم نمونه اي از گنجينه اسناد ملي را براي اين شهرستان ايجاد كنيم  و در راستاي رسيدن به اين هدف از كليه حضار محترم درخواست داريم تا اسناد قديمي و كتابهاي خطي موجود در منازلشان را به اين سازمان تحويل دهند.

وي در ادامه از پيشكسوتان و آكاهان شهرستان مهريز براي ثبت و ضبط خاطرات ارزشمندشان در بخش آرشيو شفاهي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان دعوت كرد.

ملك ثابت همچنين از برپايي نمايشگاه هاي موضوعي اسناد تاريخي با همكاري اداره ارشاد اسلامي شهرستان مهريز خبر دارد.

مسئول انجمن كتابداري و اطلاع رساني استان از يك رويداد جديد فرهنگي در استان خبر داد و گفت:

از مهرماه سال جاري در نظر داريم مراسم هاي رونمايي و نقد كتاب را با هدف ایجاد جریان کتاب‌خوانی و پرداختن به نقد کتاب، معرفی بهتر کتاب‌ها و آشنایی با زوایای پنهان آن­ها، بیان نقاط قوت و كاستي های کتاب و ارائه پيشنهاداتي جهت غناي آن برگزار كنيم .

ملك ثابت افزود:

جلد اول كتاب فرهنگنامه يزد كه به تازگي منتشر شده است با حضور مولف، ناشر و ساير عوامل توليد در نيمه مهرماه رونمايي و نقد خواهد شد.

وي ادامه داد:

برگزاري همايش هاي يزد شناسي در سطح كشور و از طرف رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران مورد تقدير قرار گرفته شده و به كليه مديريتهاي استاني نيز برگزاري اين همايش ها به عنوان مهمترين اولويت كاري ابلاغ شده است.

سيد محمد رستگاري فرماندار شهرستان مهريز به عنوان اولين ميزبان برگزاري اين همايش ها در سطح شهرستان هاي يزد از ديگر سخنرانا ن اين همايش بود كه ضمن عرض خير مقدم به كليه مدعوين و تشكر ويژه از مدير و كاركنان سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان براي برگزاري اين همايش در شهرستان مهريز،  برگزاري اين همايش را مهمترين رويداد فرهنگي اين شهرستان در جهت ايجاد روحيه همدلي و وفاق دانست و افزود:

برگزاری این همایش گامی مهم برای معرفی هرچه بهتر توانایی ها و ظرفیت های این شهرستان است.

وي ادامه داد:

مهريز سرزميني است با پيشينه چند هزارساله كه روزگاري مهد تمدن ايران زمين بوده است. كاوشهاي باستان شناسي در منطقه غربال بيز سابقه بلند مدت و جايگاه با اهميت اين مكان را در زمان اشكانيان  نشان مي­دهد. نگاره­هاي نقش بسته بر ديواره­هاي كنگره­دار قلعه­هاي مهرپادين، خورميز، ارنان، سريزد و هرفته، اعتبار چند هزار ساله اين شهرستان را نمايان مي­سازد. هنوز نمونه­اي از قديمي­ترين اسناد تاريخي بر بوم­هاي سنگي كوه ارنان مي­درخشد.

اينجا جان و دل مردم با عشق به خدا و رسول و اهل بيت و ائمه اطهار عليهم السلام منور گشته است.  فضاي روحاني حاكم بر قلوب اين  مردم در ايام محرم و عاشورا و شكوه و عظمت مراسم عزاداري براي اهل بيت، عشق و علاقه ريشه دار مهريزي ها را به دين و مذهب خود نشان مي دهد.

باغ شهر سرسبز استان يزد، دارالولايه مهريز، با وسعت 6717 كيلومتر مربع و با جمعيتي بالغ بر 45 هزار نفردر مساحت تقريبي 307 كيلومتري جنوب شهر يزد قرار دارد  مهريز داراي يك بخش مركزي و 5 دهستان بنام هاي ارنان، تنگ چنار، خورميز، بهادران و ميانكوه مي باشد.

مردم بزرگوار شهرستان مهريز در دوران انقلاب و  دفاع مقدس، مردانگي و شجاعت و سرافرازي را جلوه گر ساخته و تقويم 313 شهيد گلگون كفن  مهريزي نشانه دلبستگي و علاقه مردم اين ديار به امام و انقلاب بوده و مزار اين غيور مردان در شهر و روستاهاي شهرستان بعنوان نمادهاي ايثار و مقاومت نظر هر بيننده اي را به خود جلب مي كند.

هر چند مهريز سرزميني است در دل كوير و بيابان، اما حيات در اينجا به شكل ديگري جاري مي باشد. و عليرغم تنگ چشمي طبيعت كه باران و آب را از آن  دريغ داشته، اما همجواري با مناطق كوهستاني و ارتفاعات شيركوه و آدروشك، مهريز را به لحاظ آب و هوايي از ساير نقاط استان مجزا ساخته است.مهريز به دليل زيباييها، تفرجگاهها، مناطق حفاظت شده محيط زيست و چشم اندازهاي طبيعي فراوان و نيز وجود بيش از هفتصد اثر تاريخي، همواره مورد توجه جهانگردان و ايرانگردان بوده و توسعه زير ساخت هاي گردشگري، آينده بهتري را در اين بخش براي شهرستان رقم خواهد زد.

چشمه غربال بيز، تفرجگاه كوهريگ، باغ جهاني پهلوان پور، درختان كهنسال سرو منگاباد و چنار دهستان تنگ چنار، قلعه زين الدين و مناطق حفاظت شده دشت كالمند –بهادران و روستاهاي ييلاقي دهستان  ميانكوه تنها نمونه ­ايي از زيبائيهاي پرشمار ديار مهرپرور مهريز مي باشند.

در بخش سرمايه گذاري صنعتي و معدني، مهريز با عنايت به قابليت هاي ويژه جهت جذب سرمايه گذاران، همجواري با جاده ترانزيت تهران- بندر عباس، قرب مسافت به مركز استان، برخورداري از زير ساخت هاي توسعه و زمين هاي مسطح و وجود شهرك هاي صنعتي و معادن عظيم سرب و روي مهدي آباد مي تواند به عنوان يكي از قطب هاي برتر صنعتي با الويت استقرار صنايع پاك و فاقد آلايندگي در سطح استان معرفي شود.

در بخش كشاورزي اعم از باغداري و محصولات گلخانه اي و نيز توليدات دامي، مهريز همواره از شهرستان هاي پيشرو در اين زمينه بوده و عليرغم محدوديت ها، در خصوص صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي و دامي و كشاورزي نوين قابليت رشد و توسعه دارد. در ساير بخش ها بويژه آموزش عالي  اين شهرستان با وجود فضاها و زيرساخت هاي مناسب، باور هاي عميق ديني،  مذهبي و فرهنگي و شرايط زيست محيطي مناسب،  مستعد براي گسترش فضاهاي دانشگاهي مورد نياز در سطوح مختلف مي باشد.

برگزاري هفدهمين همايش  علمي يزد شناسي توسط مديريت اسناد و كتابخانه ملي استان يزد، با گردهمايي محققين و پژوهشگران ، هنرمندان و اهل فكر و انديشه با موضوع  نگاهي به تاريخ و فرهنگ مهريز، در باغ شهر استان، فرصت مناسبي است براي مشاركت گسترده تر اهالي فكر و انديشه ديار كهن مهريز در رشد و توسعه همه جانبه شهرستان و بدين وسيله از مديريت محترم اسناد و كتابخانه ملي  يزد و  مديران محترم ادارات  شهرستان و  بزرگان و فرهيختگان و ساير عزيزاني كه در برگزاري اين نشست همكاري و ايفاي نقش نمودند صميمانه قدرداني مي نمايم.

در ادامه حجت الاسلام و المسلمين دكتر دخيل عباس زارع زاده نماينده مردم مهريز در مجلس شوراي اسلامي در سخناني كوتاه بر اهميت برگزاري همايش هاي يزد شناسي تاكيد كرد و خواستار تداوم برگزاري اين همايش ها در سطح استان و بويژه شهرستان مهريز شد.

زارع زاده گفت:

بحث پيشينه شناسي ريشه عميق اسلامي دارد و برگزاري اين همايش براي اولين بار در سطح استان يزد و براي مردم اين ديار كه در سطح جهان كم نظيرند به عنوان افتخار جمهوري اسلامي مي باشد.

وي ادامه داد:

اگر گذشته را نداشته باشيم حال هم وجود ندارد و نميتوانيم براي آينده برنامه ريزي دقيق كنيم.

دكتر غلامرضا محمدي مشاور فرهنگي و ارتباطات استاندار و فرماندار سابق شهرستان مهريز از ديگر سخنرانان اين همايش بود كه ضمن تشكر از سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان و فرمانداري مهريز براي برگزاري همايش هاي يزد شناسي گفت:

از ارزشمندترين داشته هاي هر استان اسناد ملي آن استان است كه بايد در حفاظت و نگهداري از آن كوشا باشيم.

وي ادامه داد:

پيشنهاد مي شود ضمن تشكيل موزه و مركز اسناد در شهرستان مهريز انجمن حفاظت از ميراث مكتوب در اين شهرستان ايجاد شود.

دكتر محمدي در سخناني مبسوط ضمن بيان خاطراتي از مديريت فرمانداري مهريز در زمان جنگ تحميلي به قرائت اشعار مختلف به مناسبت روز شعر و ادب پرداخت.

در ادامه دكتر محمد رضا ابويي مهريزي از اساتيد مبرز در رشته تاريخ به موضوع جايگاه مهريز در تاريخ يزد  پرداخت و گفت:

شهرستان مهريز در كاوش هاي باستان شناسي به دليل وجود مناطق بكر و طبيعي از جمله چشمه غربالبيز و مزوار  به عنوان بهشت استان نامگذاري شده است كه ايجاد اين تمدن در دوره اشكاني و قبل از آن بوده است.

وي گفت:

شهرستان مهريز در استان يزد جزء اولين مناطق جذب سادات علوي بوده است.

وي ادامه داد:

در وقف نامه هاي سيد ركن الدين يزدي و خواجه رشيد الدين فضل الله همداني از مهريز يا مهريجرد مطالب بسيار خوبي بيان شده است.

دكتر ابويي با استناد به متون تاريخي معتبر در هر دوره، سير كاملي از تطورات تاريخي مهريز از دوران پيش از اسلام تا عصر صفويه را بيان كرد.

علي اكبر قلمسياه از ديگر سخنرانان اين همايش علمي بود كه در ادامه گفت:

وجود طبيعت بسيار زيبا، نشات گرفتن آب از اين شهرستان، وجود آثار و ابنيه تاريخي چون باغ جهاني پهلوانپور و چشمه غربالبيز از ويژگيهاي شاخص اين شهرستان است.

وي از مهمترين وظايف مسئولين شهرستان و استان را تلاش بيشتر در جهت معرفي و حفاظت از آثار پيشنيان بيان كرد و افزود:

در سفر سفير چين به يزد ايشان در وصف قنات هاي اين استان گفتند:

يزد از اين جهت قابل تحسين است كه ما ديوار چين را براي جنگ آفريديم و مردمان يزد قنات هاي را براي صلح و آباداني، ما بر روي زمين آفريديم و آسان و در يزد قنات ها در عمق زمين و از دل شوره زارها و با زحمت بسيار حفر شده است.

وي ادامه داد:

نسل امروز ما بايد ادامه دهنده راه پيشنيان باشد و امروز نيز ميتوانيم از تمام مواهب موجود در اين سرزمين از جمله انرژي هاي پاك خورشيدي نهايت بهره را ببريم.

استاد قلم سياه گفت:

مهم اين است كه روحيه مردمان يزدي را كه در طول تاريخ در برابر سختي ها مي ايستادند و با تكيه بر قدرت ابتكار، خلاقيت و كوشش طاقت فرسا، همه مشكلات را حل ميكردند بايد به نسل جديد منتقل شود.

زماني يزدي ها براي فائق آمدن بر بي آبي، قنات هاي طولاني حفر مي كردند و امروز هم بايد جوانان يزدي براي حل مشكل كم آبي و يا آلودگي هواي يزد فكري بكنند و از قوه خلاقيت و سخت كوشي خود بهره ببرند.

انتشار نشريه درج ويژه همايش هفدهم، شعرخواني و خاطره گويي شاعر پيشكسوت شهرستان مهريز، اجراي برنامه موسيقي محلي مهريز ،  برگزاري نمايشگاه  اسناد موضوعي شهرستان مهريز و برگزاري نمايشگاه هاي  توانمنديها و قابليت هاي شهرستان مهريز، صنايع دستي و نمايش پهباد ساخته شده توسط دانشجويان مهريزي از ديگر برنامه هاي جنبي اين همايش بود كه مورد استقبال عموم قرار گرفت.

اين همايش كه از ساعت 20 روز پنجشنبه 26شهريور ماه آغاز شده بود تا ساعت 23ادامه يافت.

علاقمندان ميتوانند براي اطلاع از جزئيات بيشتر اين همايش و محتواي سخنراني ها به سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان مراجعه و نسبت به تحويل لوح فشرده اين همايش اقدام نمايند.